Er pasientaktivisme uønsket?

Anna Tostrup Worsley

Sykehus er skumle steder, jeg hadde tenkt å dra mitt strå til stakken og forsøke å bidra med det jeg kan: Jeg kan spre smil. Dette bildet ble tatt på onsdag, da vi skulle starte opp diagnostisert.no med en planlagt aksjon ved Ullevål sykehus kl 12.00. Målet var altså å stå utenfor hovedinnganegn og dele ut gratis klemmer til forbipasserende som ville ha, og generelt bare spre noen smil. I 15 minutter. Etpar venner skulle komme forbi så vi kunne filme at jeg ga dem klemmer, for å legge opp på bloggen senere og dele med alle dere.

Men før vi engang hadde begynt, kom kommunikasjonssjefen ut og ba oss vennlig om å forlate området. Dette var «problematisk».

Vi dro til blindern og delte ut klemmer der istedet, det var populært, klemmene og smilene spredte seg litt som et virus.

Jeg blir litt frustrert, hva er det som er så farlig? Er det at pasienter og ansatte kanskje kan bli minnet om at livet ikke alltid handler om sykdom og sprøytestikk? Var det den utstoppa pingvinen jeg hadde med meg? Var det fargen på pysjamasen min, eller de fine vottene? Eller er det generelt uønsket at pasienter skal engasjere seg såpass i sykehusmiljøet at de gjør private aksjoner for å forbedre stemningen?

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

10 tanker om “Er pasientaktivisme uønsket?

 1. AnnaTW Innleggsforfatter

  Tusen takk Irene!! Det er kjempegøy å være i gang og jeg har masse spennende innlegg og ideer 😀 Er det noe spesielt du ønsker at bloggen skal ta opp?

  Svar
 2. Irene

  Ojojoj naa foler jeg meg spesiell! Hm… Jeg vet egentlig ikke saa mye om helsevesenet, men jeg har en soster som jobber paa sykehus, saa kanskje noe om hvordan dette sees fra helsepersonellets side? Foler de at de jobber som brannslukkere som stadig maa ta seg av akutte ting, og ikke har tid til aa tenke langsiktig?

  Jeg bor i USA saa jeg er jo naturligvis fascinert/forferdet over helsesystemet her. Jeg tror noen av de tingene du diskuterer er ennaa mer uttalte her. For eksempel er leger redde for aa bli saksokte, og pasienter definerer seg som forbrukere, noe som ofte forer til veldig mange dyre og unodvendige tester. Og det virker som det er lett aa «faa» resepter, man kan liksom be legen om ting, og det er jo litt merkelig! Men denne bloggen skal jo handle om Norge, saa jeg tror du sikkert kommer til aa velge gode og interessante tema!

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Tusen takk Irene!
   Hvordan dette ses fra helsepersonellets side er kjempeviktig, jeg håper å få pratet med folk som har ulike roller i helsevesenet og spørre dem hva som kan bli bedre.

   Ooioi, det amerikanske systemer et jo superskummelt. Jeg har også havnet på sykehus der en gang. Det kostet 8000 kroner for 2 timers utredning av hoste og stikkende brystsmerter. For det fikk jeg en EKG og behandling i form av to ibuprofen tabletter. Mange amerikanere jeg har møtt forteller at de diagnostiserer seg selv og kjøper medisiner fra utlandet eller på nettet!?

   Svar
   1. Irene

    Uff, 4000 kroner i timen er en stiv pris!! Mange mennesker blir fullstending ruinert hvis de blir ordentlig syke. Det er saa trist! Selv betaler jeg min egen forsikring, som alltid er verre enn en gruppeforsikring (gjennom arbeidsgiver, for eksempel) og det er alltid saa mange rare ting ikke vil betale for. Jeg er ung, frisk og betaler ca. 14000 kroner i aaret for forsikringen min. Og selv om det maa jeg betale de forste 4000 kronene i utgifter hvert aar. Det vil si at forsikringen ikke begynner aa betale noe foer jeg allerede har hatt en del utgifter. Det eneste som er unntatt fra det er en aarlig gyn. undersokelse. Og i tillegg betaler jeg 150 kroner hver gang jeg er hos en lege eller lignende (og de regnes ikke mot de 4000 kronenen i egenandel!)

    Men denne bloggen skal jo vaere om Norge!! Jeg ble bare litt revet med! 🙂 Jeg mener at helsestell er en menneskerett (Paul Farmer er min store helt) og det er trist at det ikke er det de aller fleste steder…

    Svar
 3. ~SerendipityCat~

  Det er vel alltid noen som blir usikre ved slike ikke varslede aksjoner, siden de ikke vet hva det handler om. Kanskje dere ikke bare skulle spre klemmer, men hviske pasientene noen advarende ord i øret om Dr. A? Eller kanskje dere skulle gjøre narr av sykehuset eller Dr. B, for ÅPENT KAMERA????

  Selv synes jeg dere skulle fått dele ut klemmer da, men verden er rar. 🙂

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Haha 😀 Ja, jeg kan stille meg utenfor nevrokirurgisk poliklinikk og gi pasientene en del ærlige råd neste gang 😉 Jeg vil gjøre flere aksjoner på sykehus og legekontorer, og synes faktisk ikke at vi behøver å be om tillatelse for alt mulig så lenge vi følger et veldig trygt og snilt opplegg. Men det er nå meg da… 🙂

   Svar
 4. Jørgen Mæhre

  Kan vel være noe med at det at når en filmer utenfor et sykehus kan en filme mennesker i situasjoner de helst ikke vil bli filma i – og at det derfor ikke blir helt etisk riktig å filme utenfor Ullevåll Sykehus. På den annen side så er jo klemmer bare bra – så de kunne latt deg filme, og så sett gjennom filmklippet før du la det ut så de visste at det ikke kom ut noe sensitiv info.
  Ellers er det bevist at klemmeaksjoner utkledd i rosa morgenkåpe og utstoppa pingvin er helsefremmende for folk flest (1)

  (1) Mæhre, J et al. Quality of Life and pink bathrobes – the relationship between patient activists dressed in pink bathrobes giving free hugs and its effect on quality of life in a mixed population. Int J Clin Fun. 2010 Dec. [E-pub ahead of print]

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Aha!! Se, det var akkurat den studien jeg bygger mitt arbeide på!!

   Om diskresjon, vi var faktisk VELDIG vennlige og diskrete, og filma ingen andre enn oss selv. Hvem som helst med mobilkamera kunne gjort mer skade enn oss sånn sett. Personlig tror jeg de har noe å skjule. Jeg aner ugler i ullevålmosen. Her må det undersøkes….

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *