Vonde rygger og gode samtaler

Ryggsmerter er fortsatt den hyppigste årsaken til sykemelding og uføreytelser her i landet, og fører til hele 2 millioner legebesøk i året, så det er dessverre mange som opplever liknende samtaler som gårsdagens Doktor Dust viser til.

I dag tidlig var Professor Even Lærum fra FORMIGod Morgen Norge og pratet om dette sammen med ryggpasient Tone Bergset som har slitt med sterke smerter i flere år på grunn av prolaps.

«Ryggsmerter er den enkeltlidelsen som rammer flest og koster mest i Norge i dag.» forteller legen Even Lærum. Wow sier jeg bare. Det er faktisk ganske sjokkerende.

Forrige uke var jeg med på et meget interessant fagseminar arrangert av Tidskriftet i anledning deres temaserie om muskel- og skjelettlidelser, der det ble presentert forskning  på temaet og åpnet for diskusjon. Jeg følte meg litt som en spion blant alle de tapasspisende legene i den fine resepsjonen på Den norske legeforeningen, men satte meg ned og latet som om jeg hørte hjemme der (og ikke var en pøbel-pasient på rømmen).

En av fastlegene som hadde lang erfaring i felten fortalte om hvor positive effekter han hadde fått med å hjelpe kroniske ryggpasienter da han fikk mulighet til å sette av tid til å prate grundig med dem, gjerne om alt mulig annet enn ryggproblemene, for eksempel forholdet med kona, økonomien, trivsel på jobben og så videre. Når plagene deres ble tatt på alvor og de ble undersøkt men også lyttet til var det langt fler som ble bedre i ryggen og kom seg raskere tilbake i arbeide. Diskusjonen kom stadig tilbake til dette og til slutt ble det altså en slags konklusjon for samtalen. «Bedre kommunikasjon og mere tid til å lytte».

På slutten av kvelden var det en fremstående forsker som hvisket litt forsiktig til meg «Men, dette med at legene skal prate med og lytte til pasientene.. er ikke det noe de burde visst om for lengst?»

Jeg hadde ikke lyst til å skuffe henne, så jeg svarte «Ehh… Joda, og det gjør de helt sikkert!»

For det du ikke vet, har du ikke vondt av, ikke sant?

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook2Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

4 tanker om “Vonde rygger og gode samtaler

 1. Inger Johanne

  Jeg deltok på et møte hos Rikstrygdeverket i 2003. Der sa en person på nivå tilsvarende trygdesjef: «Vi vet jo at disse som har ryggsmerter oftest kunne greid å jobbe» ( Jeg siterer muligens ikke ordrett, men ikke langt fra. ) Han hadde glemt at det var «brukere» tilstede, sa han etterpå. For han fikk jo så øra flagra av en med uførepensjon pgs rygg da han hadde sagt det. Tror neppe det hjalp…

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   ja «disse som har ryggsmerter»…. det vil si 60-80% av befolkningen altså? Det kjennes jo som det er en personlig verdivurdering i sånne utsagn, og når noen i hans stilling sier det blir det så veldig farlig.

   Svar
 2. Trine Grung

  Dagens «gladmelding». Du er herved den eneste bloggen som jeg linker til….jeg har fått meg bloggroll for første gang….og du og din blogg er på listen. Kun fordi jeg liker deg og syntes faktisk denne bloggen funker vanvittig bra! Stå på kjære….sees om en ukes tid da!

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Wow!! Trine, det er en stor ære:D Jeg er jo nybegynner med eget domene, så jeg har masse å lære meg, men gjør så godt jeg kan:) Gleder meg til tirsdag!

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *