«There are three kinds of lies…

…Lies, damned lies, and statistics!»

Statistikk er en interessant hobby og en kilde til mye glede. Nå skal jeg ikke overdrive, men en side som gapminder.org fyller meg med fryd, fryd over mulighetene til å få se en enkel, todimensjonal grafisk fremstilling av hvordan det står til i verden. Alt blir så mye enklere når det kan plasseres i en graf eller oppsummeres med kakestykker.

For eksempel helseøkonomi. Her ser vi en enkel graf som viser ulike lands samlede utgifter til helse / hvor mye staten bruker per person. Norge ligger i toppen hvis man regner statlige kroner per person, men USA vinner stort på begge skalaene.

Jeg anbefaler på det sterkeste å gå inn på Gapminder World og leke litt med parametrene for tema man er interessert i. Men som en ettertanke til denne grafen – er det ikke litt rart at vi hermer amerikanerne i kommersialisering av helsetjenester – når man ser at statistisk sett blir det dyrest for alle parter?

Husker en gang jeg måtte til akutten i San Francisco med sterk hoste og brystsmerter, de tok 30 dollar for å gi meg to ibux…

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *