Jeg vil også jobbe! – Liveblogg fra IA konferansen

2 statsråder, masse forskere og toppledere som forsøker å snu uføretoget og få fler nordmenn i arbeid skal prate om inkluderende arbeidsliv her idag – konferansen er fulltegnet, med 550 deltagere som tydeligvis er interessert i emnet. Men de hadde ikke tid eller plass til å høre hva de syke som er hjemme og ikke får delta i arbeidslivet selv om de vil har å si om saken.

Siden det virker som om disse folka som jobber med IA ikke helt når fram til de det gjelder – altså de langtidssyke og uføre – tror jeg at de trenger litt kommunikasjons-bistand, jeg er utdannet oversetter, og dessuten ung ufør pasientaktivist som VIL jobbe, jeg tar oppdraget!

Møter opp på konferansen med T-Skjorta «I’m blogging this!» – så de vet at de blir dokumentert…

«I’m blogging this!»

Kl 08.59 sjukt mange folk her … som skal prate om hvordan de kan «hjelpe» oss uføre og langtidssyke… de ser veldig velbetalte ut alle sammen, tror ingen av dem har prøvd å leve på 7000 kr i måneden med sykdomsutgifter på 3000 og sterke kroniske smerter. (NB: hvis jeg hadde tatt imot uføretrygd hadde jeg fått 12.000 i mnd, men fordi jeg faktisk prøver å jobbe får jeg nå bare 7-9.000. Men har såklart høyere sykdomsutgifter. Logisk?)

kl. 09.00 Arbeidsmsinisteren is in the house!

09.03 Nå introduserer Marit Christensen dagen og ønsker oss «inkluderende» velkommen!

Jeg streamer live på bambuser og kommenterer i kommentarfeltet!

09.37 Har prøvd å få tak i arbeidsministeren i ett helt år, nå sitter hun rett foran meg i konferansesalen!

09.40 nå snakker psykolog og forsker Myklebust om kjønnsforskjeller i sykefravær og uføreytelser, interessant og litt trist. Mye statistikk… vitser om at kvinner er mer opptatt av å lakkere neglene sine enn å jobbe, forteller at norge er siste land i verden som har full sykelønn.

09.46 ny forsker Grasdal v uib sier at kjønnsforskjellene bare øker… virker om om hun psykologiserer… nei, snakker om dobbeltarbeidshypotesen og kjønnsroller

10.02 Trenger vi virkelig en forskningsrapport til flere millioner for å fortelle oss at å ha en mann som deltar på hjemmebane og et sterkt sosialt nettverk hjelper kvinner med småbarn å holde seg i fulltid med lavt sykefravær?

10.04 hmm… har smertenivå 5 allerede, kommer ikke til å klare å være her hele dagen

10.12 IA har hatt veldig gode resultater på langtidssykemeldinger sier John G Bernander fra NHO

10.25 Forøvrig, muskel skjelettlidelser (som den vonde skulderen i filmekseplaret til inkluderende.no) står for mesteparten av sykefravær og 36% av uføretrygd, men får bare 6% av forskningsmidlene. Da hjelper det ikke med festtaler og interaktive filmer…

10.30 Anders Folkestad skryter av alle som er her og prøver å skape ett inkluderende arbeidsliv

Kaffepause! Har pratet med arbeidsministeren!!

Har fått link til livestreamen til regjeringen – her er den: http://media01.smartcom.no/Microsite/dss_01.aspx?eventid=6440

11.01 Hvem er det som står utenfor sier Vibeke Hammer Madsen fra Virke, og svarer sitt eget spørsmål:
Funksjonshemmede, Innvandrere, ungdom uten yrkeserfaring og Langtidssyke/psykiske lidelser (merkelige kategorier…): Kommentar til dem: 50% av alle nye uføre har kronisk smerte som hovedproblem! Vi får hverken god behandling eller hjelp hverken i helsevesen eller fra NAV – det er DER dere må begynne!

Mye som tyder på at de først og fremst omtaler syke som unnasluntrerkategorien er den de prater om her i dag gitt – ref: Marias Metode – offer-unnasluntrer-heltinne/

11.14 De kan ikke prate om problemene med hvor mange som havner utenfor arbeidslivet pga av sykdom og evt blir uføre uten å inkludere helsevesenet. Hvor er helseministeren!?? Pinlig fraværende i debatten om arbeidsdeltagelse!!!

11.15 neeeeei… nå snakker hun om jobbstrategien… omg – uvitenheten…

Jeg løfter denne plakaten hver gang de prater om oss langtidssyke og funksjonshemmede

Jeg avbrøt statsrådens tale om inkludering av unge funksjonshemmede med å løfte plakat hvor det står «jeg vil også jobbe!» og «Inkluder meg» – hun tok seg faktisk tid til å kommentere det…

Hver gang de skryter av hvor bra det fungerer med Inkluderende Arbeidsliv løfter jeg denne:

Lei av festtaler om Inkluderende arbeidsliv...

11.19 – Nå sier hun at alt blir bedre, for de skal satse 30 millioner på inkluderende arbeidsliv de neste årene. 30 millioner?? hva kommer de til å klare med det?? NB: Trygde- og helseutgiftene bare av MSL er på 44 mrd i året!

11.21 – Bjurstrøm skal opprette 20 nye stillinger i NAV – det kommer sikkert til å hjelpe….

11.25 – enda en forsker: snakker om at de er flinkere på å hjelpe funksjonshemmede komme i jobb i sverige og danmark.

pausefyll… Prøv å si «sysselsetting for personer med nedsatt funksjonsevne» mange ganger etter hverandre veldig fort….

Lenke for sending etter lunch: regjeringens Nett-TV

11.36 forskeren forteller at de er flinkere til å hjelpe funskjonshemmede delta i arbeidslivet i Sverige – Tell me about it!

11.47 Viser fire filmer om «flinke» uføre som klarer å jobbe – veldig stigmatiserende syn på de det gjelder!!! Nedsettende :-/

11.53 Den siste filmen var bra! Om sykepleier som fikk stivet av skulder. Nå blir det lunchpause i en time

12.00 Jeg er på smertenivå 7, tror jeg må pakke sammen og dra hjem.

14.17 NRK forteller at dagens nyhet i forbindelse med konferansen blir at kvinner har mer sykefravær jo fler barn de har – langtidssyke og uføre som vil jobbe blir ikke ett tema denne gangen.

Tanker fra dagen: Det er virkelig helt merkelig å delta på slike møter hvor næringsliv og godt betalte statsansatte og forskere prater om sykefravær og trygdeytelser. Det virker som om de lever på en annen planet –

 

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

9 tanker om “Jeg vil også jobbe! – Liveblogg fra IA konferansen

 1. An-Magritt Skancke-Garmaker

  Takk for informasjon , dette er deprimerende. Håper du fikk inn en ide i minister Hanne Bjurstrøms hode om at hun har 78.000 varig uføres restarbeidsevner å hente ut og at NAV er bremsen i å gjøre det. Vi må lage en strategi på å bombarderer NAV og ministeren med henvendelser. Videostreamingen viser at vi som gruppe blir grovt diskriminert, og at «Alle skal med» bare er enda en festtale .

  Ta deg et velfortjent opphold på sofaen :)))))

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Yay 🙂 Videostreaming er et bra verktøy, neste gang kan jeg gjøre det mer organisert og varsle på forhånd, så vi kan være en hel gjeng som deltar live via nettet. Det er virkelig langt igjen før vi kan ta «Alle skal med» på alvor – det er en vakker tanke, litt i stil med nullvisjon for antall trafikkskadede per år – en slags uoppnåelig målsetning. Men i motsetning til veidirektoratet som jobber målrettet med tall og kampanjer – virker det som om arbeidsdepartementet vha NAV har misforstått sin rolle ift til sykefravær, uførhet og arbeidsdeltagelse. Det er noen grunnleggende holdninger som må forandres, og jeg ser det som en stor svakhet at det ikke er noe samarbeid mellom NAV og helsevesenet. Samarbeide… mer som en betongmur faktisk. Pasienten blir klemt i midten.

   Svar
 2. Liv Torhild Emberland

  Takk for din informasjon hele veien Anna 🙂
  Men hadde så vondt av deg….siden du tidlig der lå på smertegrense 5…men likevel holdt du ut og fortsatte å oppdatere oss helt til du nådde smertegrense 7. Du er utrolig Anna!!
  Synes konferansen viser veldig at det ikke er mye tenking på de syke som ønsker en jobb jeg. Det er bare snakk! Ikke tiltak. Hadde de virkelig ønsket å gjøre noe hadde de bedt inn grupper som tilhørte kronikere,- mennesker som kunne komme og fortelle hva de kunne stille opp med, hvor mye de faktisk kan klare/ikke klare i løpet av en arbeidsdag. Dette er det kun kronikeren selv som kan svare på…ikke en hvem som helst minister!! Synes du Anna var kjempegod med dine små plakater som du holdt opp da og da. Supert!! Og det ble jo lagt merke til..! Bra! Heia Anna!

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Yay 🙂 Hadde ikke tatt betennelsesdempende i dag og det fikk jeg merke gitt. Jaja, en ganske realistisk arbeidsdag for meg. Nå må jeg nok jobbe intensivt med egne tiltak en stund for å komme meg til hektene!!! Hver gang jeg er på en sånn samling/møte hvor jeg ser de som får betalt for å jobbe med helse & arbeid og hører hva de sier så blir jeg egentlig ganske sjokkert. Som sagt – det er så virkelighetsfjernt, så lite helhetlig… og man får virkelig inntrykk av at de ikke forstår hva de snakker om.

   Men pasientaktivisme er effektivt, og jeg fikk veldig god respons idag og fikk snakke med arbeidsministeren – som sier hun er veldig opptatt av å hjelpe funksjonshemmede i arbeid. Jeg fortalte om at de fleste uføre har usynlige handicap og at kronisk smerteproblematikk ligger til grunn for 50% av nye uføretrygdinger – at arbeidsinkludering MÅ ses i sammenheng med pasientifiseringen i helsevesenet og NAV. Ga henne boka og kronikken. Får se om hun leser.

   Svar
 3. B.Klingenberg

  Tusen takk for flott info fra IA konferansen. Har respekt for deg og synes du er tøff som trosser smerter og klarer å være til stede på konferanser som denne.
  Når jeg sitter i møter sammen med høytlønte mennesker som forsøker å «forstå min situasjon», men beklager seg så mye på slutten av møtet når det viser seg at det ikke er noen løsninger for en som meg, en 100% ufør som gjerne vil forsøke å finne en liten restarbeidsevne (Det krever visstnok for mye ressurser).
  Da har jeg den samme oppgitte følelsen som jeg tror du følte i dag da du satt og lurte på hvor alle uføre og langtidssyke var?
  Ingen til å sette seg inn i det saken dreier seg om. Ingen til å føle fellesskap med.

  Mulig jeg tar feil, men det virker på meg som om «alt av ressurser» settes inn på de som er «vanlig» sykemeldte. Dette er jo svært bra, vi må få ned sykemelding statistikken, men ikke på bekostning av andre «svake» grupper.
  Du skriver at: » NRK forteller at dagens nyhet i forbindelse med konferansen blir at kvinner har mer sykefravær jo fler barn de har» Kjære vene… enkelte har virkelig tungt for det…
  De tanker du har fra dagen om at de lever på en helt annen planet…ja der støtter jeg deg fullt ut. De befinner seg ikke i nærheten av vår situasjon i det hele tatt hverken helsemessig eller økonomisk.
  Egentlig er det litt synd på alle disse «godt betalte statsansatte» som du her referer til. De må leve et lite nyansert liv. Vi derimot, vet hvordan alle sider av livet er. Er vi ikke heldige? Og det verste av alt er at jeg mener det.

  I alle fall synes jeg du gjør en glimrende jobb. For det er jo en jobb du gjør. Intet mindre. Og de plakatene var kjempelurt. For en idé, så enkelt og så virkningsfullt.
  Og endelig fikk du snakket med Bjurstrøm…
  Du gjør virkelig en innsats for alle oss andre. Tusen takk.

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Ja, å være pasientaktivist og helselobbyist er en jobb, og en jobb jeg ikke kan tenke meg å ha resten av livet – men ikke klarer å la være å ta akkurat nå. Det er så mange misforståelser innen dette emnet – og så utrolig store samfunnskostnader som resultat av disse!! Som en nordmann som tenker på framtia kan jeg liksom ikke la være å tenke samfunnsøkonomi, holdbarhet og langtidsperspektiv – og at verdighet, respekt og brukermedvirkning er mer enn bare fine ord, men viktige verktøy for å snu de alt for høye sykefravær- og trygdekostnadene.

   Jeg prøver å ha det litt gøy med lobbyvirksomheten, ved å fokusere på muligheter og bruke kreative løsninger for å nå fram, men trives jo heller ikke med å ta på meg «kronikerfrakken»…. den er veldig trang!! Puster ut med å dra hjem til Göteborg, hvor folk ser meg som en kreativ ressursperson – ikke en pasient. Utrolig hvor stor forskjell det gjør… hvordan man blir sett og møtt!

   Tusen takk for oppmuntrende ord! Skal nok bli fler slike aksjoner i framtiden 🙂

   Svar
 4. Tilbaketråkk: Ingenting OM oss UTEN oss | diagnostisert

 5. Tilbaketråkk: Hurra for pasientaktivistene | Digital

 6. Tilbaketråkk: Se kraften! | diagnostisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *