Hei Løvebakken!

Pasientaktivist på Løvebakken

Den løven ser litt sulten ut, kanskje den også vil være med på lunch?

Politikerne skal prate om brukernes tillit til NAV (og mangelen på denne) på Stortinget i morgen, og jeg er invitert i egenskap av pasientaktivist, blogger og samfunnsdebattant til å følge interpellasjonen fra Torbjørn Røe Isaksen og deretter spise lunch og diskutere med medlemmer fra Høyres Arbeids- og Sosialkomite.

Mine egne erfaringer med NAV er stort sett veldig positive, men jeg forstår at dette er fordi jeg har vært så heldig å ha «riktige» diagnoser. Veldig mange er ikke så heldige, og mange alvorlig syke mennesker må slite i årevis for å få hjelpen de har krav på, bare fordi sykdommen deres har «feil» navn.

Arbeidslinja? Problemet mitt har ikke vært at jeg ikke får hjelp, snarere at jeg ikke får støtte til å forsøke å gjøre så mye jeg kan. Jeg har brukt 500.000 kroner (måtte selge leiligheten min) på min egen rehabilitering til arbeidslivet, og når jeg endelig hadde kommet så langt at jeg hadde lært meg hvordan jeg kunne bruke min restarbeidsevne viste det seg at det var en dårlig investering. Jeg burde søkt full uføretrygd med en gang.

Fordi jeg nå forsøker så godt jeg kan å komme tilbake til arbeidslivet, og ba om AAP istedet for varig trygd, lever jeg nå på 7.000 kr i måneden istedet for 12.000 kr i måneden. Det sier seg selv at det ikke fungerer. Bare behandlings- og helseutgiftene mine – det jeg må investere for å holde meg oppe av sykesenga men ikke får dekket av behandlingsapparatet – er på 3000 kr i måneden. Og for de som tror at å få en trygd på 12.000 kroner i måneden er min store drøm, så kan jeg avkrefte dette. Mine jevnaldrede jevnkvalifiserte medborgere tjener i snitt 2-3 ganger så mye, og mange av dem jobber mindre enn jeg gjør.

For jeg inkluderer tiden det tar for meg å holde meg arbeidsfør – mitt arbeide som «Profesjonell Pasient» i arbeidstiden. Det vil si trening, behandling og forebygging, noe som tar mellom 6 og 24 timer om dagen avhengig av vind og vær, og tusen andre påvirkningsfaktorer som hverken jeg eller legene mine helt forstår.

Uansett, jeg tar med meg erfaringene mine som profesjonell pasient og ung ufør gründer til Stortinget imorgen, og ser om jeg finner noen interessante mennesker å prate med. Eller kanskje jeg finner på noe bøll, og lager videointervju med løvene utenfor istedet? Jeg skal prøve å la være å kaste papirkuler i håret på stortingspresidenten, men kan ikke garantere det!

Bli med du også!

De av dere som har konkrete innspill og egne historier om NAV, vær så snill å skriv dem i kommentarfeltet på blogginnlegget til MariasMetode – der blir det en sterk samling ytringer og erfaringer som vi kan bringe videre!

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook53Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

3 tanker om “Hei Løvebakken!

  1. Julie

    Jeg har ikke hatt så mye gode opplevelser med NAV dessverre. Både falske anklager og trussel om at jeg ikke får mer penger om jeg ikke klarer å gjennomføre alt de krever av meg, noe som har vært helt urealistiske mål!

    Lykke til 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *