Hvilken kraft ligger i Breiviks diagnose?

Ekspertutalelsen var klinkende klar, og Anders Behring Breivik har fått en svært omfattende evaluering før diagnosen ble satt. Han lider av Paranoid Schizofreni, en av de alvorligste diagnosene norsk psykiatri opererer med. De to oppnevnte rettspsykiaterne har hatt 35 timers samtale og sett på 140 timer videoopptak med avhør av den siktede. De ønsket også å granske MR-bilder av hjernen til Breivik for å eventuelt utelukke svulst eller hjerneskade, men dette nektet han å gå med på.

For det er langt mindre sannsynlig at Behring Breivik får den talerstolen han ønsker seg nå. Med en alvorlig psykiatrisk diagnose kommer forhåpentligvis ikke journalister fra alle verdens hjørner til å stå i kø for å intervjue ham. Antageligvis vil den psykiatriske institusjonen han blir overført til ha myndighet til å nekte ham å avgi intervjuer fordi det kan fore vrangforestillingene hans. Og selv hvis han skulle bli frisk og dermed kunne frigis fra psykiatrien, så kan han etter en ny Høyesterettsdom fra i sommer overføres til vanlig fengsel.

  • «Etter begjæring fra den faglig ansvarlige kan retten bestemme at den domfelte skal overføres fra tvungent psykisk helsevern til anstalt under kriminal- omsorgen, når særlige grunner taler for det.» – Psykisk helsevernloven

Skulle tro at det var lett å argumentere for «særlige grunner» i dette tilfellet.

Rettstaten - en praktisk innføring

Godt sagt av politimester Torbjørn Aas på Twitter

Men hva betyr det egentlig at Breivik i første hånd skal bli dømt av helsevesenet – ikke av rettsvesenet? Slutter vi å tenke på ham som en rasistisk ekstremist og en ond massemorder  – fordi han nå får en diagnose som psykisk syk? Hadde han blitt diagnostisert og behandlet som psykisk syk hvis han var muslimsk terrorist, ikke høyreekstremistisk-kristenfundamentalistisk-antifeminist?

Kan vi leve med at den ansvarlige for terrorhandlingene 22. juli skal behandles som en pasient og ikke som en straffedømt? spør Anders Giæver i VG.

Reaksjonene hadde begynt å hagle allerede lenge før pressekonferansen, for resultatet var selvfølgelig lekket på forhånd. Krangelen har nå rast i flere timer, og en rekke selvoppnevnte psykiatrispesialister uttaler seg i klare ordelag om hvor man kan plassere rapporten, hvorpå det kommer påminnelser fra sterke stemmer om hva psykisk sykdom er og ikke er.

Diagnosen betyr ikke at han er uintelligent, skriver Vrangest

Hobbypsykiaterne hadde fritt spillerom i noen timer i ettermiddag, men jeg håper og tror at en saklig og informativ diskusjon følger. Det kommer til å rase mer rundt psykiatrien i tiden framover, det er det ingen tvil om.

  • «Nå får vi kanskje en skikkelig debatt om rettspsykiateres rolle og instituttet «strafferettslig utilregnelighet» (som må avskaffes). Og kanskje vil også folk reagere på at psykiatri brukes mot avvikende politiske holdninger.» skriver en fast leser på Sigruns Blogg.»

Kommer debatten til å endre seg etter dette, spør Valgerd

Jeg synes litt synd på helsearbeiderne som nå kommer til å bli satt til å behandle og pleie Anders Behring Breivik.

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook7Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

En tanke om “Hvilken kraft ligger i Breiviks diagnose?

  1. Hans

    Ja, nå blir han en «pasient» i stedetfor en terrorist – jeg synes det er helt forjævlig provoserende faktisk.
    Sykeliggjøring og nedtysting av 2207 som åpenbart er en veloverveid politisk terroraksjon, skal vi akseptere det? Ja vi ser alle at fyren er gal, og kan sikkert tilskrives ett helt antall diagnoser, men han mente det han gjorde, det var nøye planlagt med en helt tydelig agenda: Han er IKKE utilregnelig!

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *