Ordet er Fritt

Ordsky fra bloggen diagnostisert.noDenne uka har jeg skrevet min andre prosjektevaluering til Fritt Ord, og det har vært veldig meningsfullt å ta et tilbakeblikk. Det var interessant å se på hvilke målsetninger jeg hadde da jeg først bestemte meg for å engasjere meg i samfunnsdebatten om helse og trygd, og herlig å se at 3 år senere har prosjektet holdt seg helt i tråd med målene, samtidig som det har utviklet seg og blitt større og mer seriøst enn jeg hadde håpet.

Fra idéutviklingen, den første prosjektplanen for «Prosjekt Fryd», de ulike delprosjektenes utvikling, tanker, ideer, research, blogginnlegg, kronikker, intervjuer og debattinnlegg, den første boka, store og små foredrag, avtalen om de kommende bøkene… Det har faktisk blitt større enn jeg hadde våget å håpe på. Og enda viktigere, jeg ser at det funker, det bidrar til forandring!

Den mest positive overraskelsen har vært møtet med kunnskapsrike, engasjerte og vennlige helsearbeidere og andre ansatte i diverse direktorat, komiteer, organisasjoner og departementer som vil være med å forandre og forbedre. Det finnes jo masse gode krefter! I begynnelsen hadde jeg en «oss og dem» holdning, pasientene mot røkla liksom… men der har jeg fått endre mening. I dette tilfellet er jeg glad for å ta feil, samarbeide er bedre enn klaging!

Den største utfordringen har vært å bli kjent med hvordan helsetjenester og trygdetjenester egentlig er organisert, og hvordan diskursen fungerer på de ulike nivåene. Som utdannet lingvist trodde jeg ikke det skulle være så vrient, men det har vist seg å være svært tidkrevende å sette seg inn i. Når jeg spiser lunch med en fyr som er leder for 30 sykehus, overrasker det meg ikke så veldig at denne personen kommuniserer mye ved hjelp av tall og statistikk, og når jeg diskuterer utgifter til prøvetakning med en fastlege er det ikke lett å forstå alle kodene og forkortelsene hun bruker.

Det jeg bringer til bordet er pasientperspektiv og brukererfaring koblet med nyskjerrighet, engasjement og vilje til dialog.  Målet er at flere skal få bedre behandling, bedre livskvalitet og at vi kan oppnå mer effektiv bruk av samfunnsressurser i forhold til langtidssykdom.

Da jeg mottok Fritt Ord midler for å starte denne bloggen, betød det at det ikke ble en helt tilfeldig startet blogg. Det var en grundig tanke og plan bak etableringen. Jeg valgte å ikke gjøre den så personlig, i begynnelsen hadde jeg en del sarkastisk humor, som jeg har slepet ned etterhvert, men jeg beholder den uformelle tonen. Jeg bruker grafikk, bilder og film som del av uttrykket på bloggen. Jeg hadde tenkt å la flere komme til orde, og ha ulike gjesteskribenter, men det virket som det ble forvirrende på helheten. Dette er en blogg, ikke en debattportal.

Seriøst eller ikke? Samtidig er det tidkrevende å bygge en blogg fra grunnen. Nå som prosjektperioden for Fritt Ord prosjektet er ferdig evaluert er det naturlig å dreie bloggen i en ny retning. Litt morsomt å se tilbake, for selv om det var et ganske brutalt møte med den norske bloggosfæren, lærte jeg mye av innlegget som Ida Jackson skrev dagen etter Fritt Ord midlene ble offentliggjort. Istedetfor å ta det som kritikk valgte jeg å ta det som gode råd fra en erfaren blogger, og mye av det hun skrev har faktisk vært gode rettesnorer.

Nå som prosjektperioden og evalueringen er over,  føler jeg på merkelig vis at jeg eier bloggen mer selv (som om jeg ikke har gjort det hele tiden?). Tror det kommer til å merkes i forhold til hvordan jeg skriver her!

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook3Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

4 tanker om “Ordet er Fritt

 1. Tilbaketråkk: Kattedo, treningsbransjen, ytringsfrihet – linklove | kaffedamen

  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Hei Mari-Ann! Nei, dette bloggprosjektet er ikke ferdig 🙂 Jeg har bare såvidt begynt! Men Fritt Ord evalueringen skulle leveres ett år etter oppstarten, så det gjorde jeg i fjor høst.
   mvh, Anna

   Svar
 2. Tilbaketråkk: Bloggerens etiske ansvar? | diagnostisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *