Smerte-friminutt

Min uke som smertefri...

 

Etter å ha vært en ganske sta pasient som ville klare alt selv, helst uten medisiner, har jeg den siste tiden fått oppleve hva GOD BEHANDLING faktisk innebærer og det har vært mildt sagt sjokkerende. Ett år etter at jeg ga opp å klare det selv, ett år på venteliste –  fikk jeg treffe Smertelegen – og… to behandlinger hos ham har forandret livet mitt til det bedre!

I den samme perioden har jeg også kommet inn i systemet for Revmatologisk behandling i Göteborg, mitt midlertidige hjem. Av en eller annen merkelig grunn, sammenfalt to spesialisttimer, og på samme dag forrige uke ble jeg satt på en hestekur med kortison for å få ned betennelsen i ledd og muskler samtidig som den nye smertelegen satte 15-20 sprøytestikk med lokalbedøvelse i nakke og øvre del av rygg for å bryte smertespiralen jeg har vært inne i de siste årene.

Resultatet var at jeg fikk en ukehelt uten smerter.

Da skjedde dette:

1. To dager etter behandlingen våknet jeg uthvilt og smilende – full av overskudd.

2. Tre dager etter behandlingen glemte jeg at jeg hadde fått behandling, og «glemte» at jeg er kronisk syk.

3. Hele uka etter behandlingen klarte jeg å gå på jobb hver dag, jeg skrev to kronikker og fikk svart på masse eposter og tatt viktige telefonsamtaler.

4. Fem dager etter behandlingen hadde jeg klart å få orden i papirer og kaos hjemme som hadde bygget seg opp mens jeg var for svak til å ta tak i det.

5. Tre ganger i løpet av uka etter behandlingen trente jeg (det gjør jeg selv når jeg har mye smerte, ellers kollapser jeg helt), og i tillegg hadde jeg overskudd til middagsbesøk, familiebesøk og å gå på konsert!

6. Etter en uke uten smerte husket jeg hvem jeg er… hvem jeg var før jeg ble syk, og jeg husket hvor herlig livet er – når det ikke gjør vondt hele tiden. Jeg fikk masse livslyst og inspirasjon!

7. Etter 8 dager uten smerte ble jeg så optimistisk at jeg gjennomførte en drøm jeg har hatt i flere år, jeg dro til sportsbutikken og kjøpte meg en sykkel… jeg klarte å sykle tre ganger rundt kvartalet den første dagen 🙂

Denne livskvaliteten, overskuddet, arbeidsevnen… Er det dette som er forskjellen på behandlet eller ubehandlet kronisk sykdom og smerte?

Hvorfor er det ikke da mer fokus på å få god behandling – i forhold til trygdedebatten?

Hvis fler mennesker med kronisk sykdom og smerte fikk god behandling RASKT i helsevesenet – så hadde de ikke behøvd å havne som tall i trygdestatistikken!

Dessverre er begge behandlingene jeg har fått bare korttidsløsninger. Ingen av dem kommer til å fungere mer enn i noen uker – så det jeg har fått er bare et smerte-friminutt. Et lite pust i bakken, der jeg har fått oppleve hvordan det er å være helt frisk igjen. Nå er smerten tilbake, og det er litt trist… men samtidig herlig å vite at det faktisk fortsatt er mulig å ha en frisk og fungerende kropp! Jeg begynner med langtidsvirkende leddgiktsmedisiner nå, og kommer fortsatt til å få behandlinger av smertelegen (som jeg nesten er litt forelska i, tenk at han kunne trylle bort min kroniske smerte på 20 minutter?)

Håper våren blir smerte-fri 🙂

 

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook422Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

30 tanker om “Smerte-friminutt

 1. Maria

  Det var langfredagbloggposten sin, det! Så flott å lese om friminuttet ditt – en smak av det friske livet. Jeg krysser fingrene for langtidsbehandlingen din – håper den kan gi deg mer enn friminutter.
  Og gratulerer med ny sykkel!

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Takk Maria! Veldig spent på våren med langtidsbehandling og sykkel altså 🙂 God påske til deg!

   Svar
 2. Helge Reistad

  Sånn er det, Anna.
  Det er dine erfaringer, ikke sant?

  Det betyr så mye å ikke bli styrt av sykdom/smerter hele tiden.
  Og en riktig diagnose er jo avgjørende for god behandling. At du nå har fått et smertefriminutt og får et nytt liv på kjøpet, er jo bare fantastisk. Håper noen av de behandlingsoppleggene jeg beskriver i boken min, kan være til inspirasjon/hjelp for de som kan dra nytte av det. Det viktige er at vi som har vært langtidspasienter lenge og finner noe som hjelper, deler erfaringene med andre, slik du gjør. Et godt eksempel kan være mer verd en mange lange taler og utredninger.

  Svar
 3. Astrid

  Ja, tenk om politikere og samfunnet kunne ha fokus på å få de syke friske nok til å jobbe, i steden for bare snakke om å få uføre i jobb.
  Friskhet har noe med arbeidsevne å gjøre.

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Hei Astrid, det var godt sagt! Ja det er virkelig litt rart at man ikke ser på helheten – hva dårlig behandling, lav prioritering av kronisk sykdom og lange ventetider fører til i forhold til tapt livskvalitet og arbeidsevne! Som om NAV og helsevesenet er to helt forskjellige system som ikke har noe med hverandre å gjøre…

   Svar
  2. Hilde

   Dette er essensen i det hele, og så utrolig viktig!

   «Å få de syke friske nok til å jobbe, fremfor å få de uføre i jobb». Takk!

   Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Hei Divamamma 🙂 Ja, det var faktisk helt utrolig herlig, å se at den «Friske meg» fortsatt finnes, bak smerten! Og behandlingen er jo i et tidlig stadie, så det gir håp for at jeg kan få oppleve flere slike friminutt i framtiden!

   Svar
 4. Marie Karlström

  Visst är det en helt sagolik känsla att få uppleva att sitt «gamla jag» finns där bakom smärtorna. Att man fungerar och reagerar som man gjorde förr, innan man blev skadad och fick så ont. Jag har också fått vara med om en sådan period för många år sedan, men jag glömmer aldrig den känslan. Det gällde en skada i mitt ena knä som tyvärr utvecklades till ett svårt smärtsyndrom, CRPS som jag nu har haft i 16 år. Mitt stora problem nu är en nackskada efter en trafikolycka 2003 som ingen tar på allvar. Man vill skylla allt på mitt smärtsyndrom, att det skulle ha spridit sig till nacke, armar, händer, kind, svalg mm. Jag köper inte det, för smärtorna är annorlunda och påverkas av mina nackrörelser. Jag håller med om att det borde vara allas rätt att då RÄTT sorts vård i ett tidigt skede, så man kan få uppleva ett mer normalt liv, med normala tankar, ork att ta itu med de svårigheter som trots att följer med en skada. Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter.

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Ja, precis så känns det Marie! Jag förstår att du har en mycket svårt kronisk smärtsituation, nackskada + CRPS, och det är jättesvårt att få hjälp när man har mer än EN diagnos. Läkarna har en tendens till att skicka omkring en, till olika specialister, där alla säger, «nej, jag kan inte hjälpa» och det blir en ond cirkel där smärtan blir värre och man inte får behandling 🙁 Har du hört om smärtprojektet jag håller på att starta här i Norge? Läs mer här: http://diagnostisert.no/2012/03/06/s%C3%B8kes-kroniske-smertepasienter/ och om du vill höra mer, lämna kommentar med din epostaddress under innlägget! Sammen är vi stärkare!

   Svar
 5. gamle ugle

  Hei, så fint å lese om smertefriminuttet ditt. Hvor mye energi smerter tar, både de fysiske og de psykiske, er min erfaring, merker man nesten ikke før man får friminutt fra dem, eller de slipper taket litt. Faktisk så gjør jeg meg stadig erfaringer rundt dette.

  I tillegg til god smertebehandling, og fysisk og psykisk her også, er tid viktig, tenker jeg, i rehabilitering. Noe jeg prøver å gi meg selv, siden jeg vet at utstrakt bruk av arbeid som smertedøyving lett slår kontra og gir økte smerter og etter hvert full stopp.

  Ønsker deg mange mange smertefriminutt.

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Tusen takk Gamle Ugle 🙂
   Det er helt utrolig å kjenne hvordan kreftene kommer tilbake når smertene har avtatt litt. Rehabilitering er alfa og omega. Jeg måtte gjøre det selv, for jeg passet ikke inn i noen eksisterende tilbud, det ble til at familien fikk pleie meg i den verste perioden, mens jeg sakte fant en ny balanse mellom aktivitet og hvile. Har også lett for å døyve smerten med jobb når jeg kan, det går jo an å fortrenge smertesignalene noen timer på den måte, men som du sier kommer det bare sterkere tilbake, og så ligger man der igjen.
   Å få god livskvalitet og funksjonsevne til tross for smerte og kronisk sykdom er en kjempeutfordring!

   Svar
   1. gamle ugle

    En liten refleksjon – pussig hvor mange mennesker jeg hører om som ikke passer inn i eksisterende tilbud. Det gjelder også meg. Et tankekors kanskje, for de som designer tilbudene?

    Svar
 6. Wenche

  Så deilig! Dette har du virkelig fortjent!
  Jeg er OVERBEVIST om at rask og god behandling av kronikere ville redusere trygdestatistikken. Med rett hjelp tidlig så unngår man jo også en del bivirkninger av det å väre kronisk syk. Vanlige bivirkninger er jo angst i ulike varianter, depresjoner og utmattelse. Disse kan jo väre vel så töffe som primärsykdommen.
  Min erfaring er at riktig hjelp kan bremse utviklingen av en sykdom og kanskje snu utviklingen så man blir friskere. Men dess lenger tid det tar för man får hjelp – dess vanskeligere er det å komme tilbake i liveet.

  Önsker deg en fantastisk smertefri og våryr påske ♥

  Svar
 7. Linda Ursin

  Jeg hadde en lignende opplevelse i førfjor, når jeg endelig fikk bedre smertebehandling etterå ha gått mer eller mindre uten i 15 år. Nedturen kom året etter, når jeg måtte minke dosen kraftig fordi magen stopper opp. Lurer på om jeg skulle fått meg en time til en smertelege jeg også.

  Svar
 8. Katrine

  Så kjekt å høre at du har fått ett smertefriminutt. Det virker så fantastisk.så herligt vidundelig ,fordi om det varer bare en stund. Tror jeg må sjekke ut det. Jeg går selv på langtidsvirkende leddgikt medisiner både biologisk enbrel og methotrexate. Men muligt jeg nå skal få prøve en ny biologisk da enbrel ikke helt har gikk nok effelt. Håper medisinene dine hjelper:-):-)

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Tusen takk for hyggelig kommentar Sigrun 🙂 Håper at fler får oppleve sånne herlige «fristunder»!

   Svar
 9. Smertebloggen

  Det friminuttet unner jeg deg virkelig! Så bra at du får god behandling.

  Men, jeg må bare tenke litt høyt rundt «behandlet» og «ubehandlet» smerte. Jeg er helt enig i at det må være et forebyggingsfokus for å unngå at smertegeneser blir kroniske. Samtidig er jeg litt opptatt av å stikke fingeren i jorda: Det er ikke all smerte som er behandlingsbar! Kronisk smerte er spesielt kompleks, og ikke alt lar seg behandle. Noen kan sikkert oppnå bedre dager, men er det noen som noen gang har kunnet erklære seg friske fra kronisk smerte? Jeg ikke det lønner seg å ha for store forventninger til at velferdsstaten skal kunne «reparere» oss alle.

  Selv var jeg av dem som ble verre av triggerpunktinjeksjoner. Dessverre. Men utrolig flott at det hjelper deg! Men kan du ikke få den behandlingen kontinuerlig, og møte opp regelmessig for å få injeksjoner? Det fikk ihvertfall jeg tilbud om. Kortisonet er det vel kanskje verre med. Ønsker deg uansett bedre dager og en fin påskehelg!

  Svar
 10. Svein Dåvøy

  «Bare» en halvtimes møte med den riktige legen som kan forordne den riktige behandlingen, så kan mange med kroniske sykdommer få en mye bedre livskvalitet . noe som vil gagne mange flere enn den syke selv. Jeg tenker på familie, venner, ja faktisk hele samfunnet. For samfunnet vil en sparing i form av utsettelse av behandling bety større kostnader til behandling av svingsdørspasienter for resten av livet. Mange kunne fungert bedre og vært arbeidsfør lengre med tidlig og effektiv behandling. Her må helsevesenet se sitt ansvar og ikke bare sende belastningen videre til NAV.

  Svar
 11. kaffedamen

  Så flott å lese at du har hatt smertefrie dager og fått behandling som virker (om enn kortsiktig)!

  Jeg syns det er synd at behandlingstilbudet er så vilkårlig. Min erfaring er at det kommer an på fastlegens engasjement i pasienten, og fastlegens kunnskap om hvilke tilbud som finnes for pasientens sykdom/tilstand. Da jeg ble syk forventet jeg at legen min skulle finne ut hva som var galt med meg, og siden henvise meg til riktig spesialist om nødvendig. Etter 8 år med sykdom, tre forskjellige fastleger, og iherdig egeninnsats, ser jeg at hva en fastlege kan tilby er sterkt varierende. Riktig nok skjønner jeg at ikke alle fastleger kan være eksperter på alle sykdommer, men en viss interesse for pasientens diagnose og behandling burde man kunne forvente. Både med tanke på individets livskvalitet, og den samlede belastningen på samfunnet når mange går uten nødvendig og effektiv behandling.

  Fortsatt god påske, Anna!

  Svar
 12. Elisabeth

  Fantastisk lesning! Der ser vi hva som egentlig skal til, og som burde være det logiske å fokusere på, men neida, NAV og politikerne vil bare fokusere på det negative, og påstå at folk snylter. Man blir fanget i NAV systemet fordi man er syk, men legene er ikke kompetente nok til å finne en diagnose, eller ikke enda i alle fall. Uten diagnose er du pr. def. frisk og burde jobbe. Det er bare at når du de siste årene har gått fra den ene uegnede jobben til den andre, fordi dette er de eneste jobbene du får, og kolapser etter to måneder, hver gang, for til slutt å oppleve at lungen kolapser to ganger med 6 månders mellomrom, og du føler deg fanget i kroppen til en syk 80 åring når du er 25… Og du blir stemplet som lat, uvillig til å jobbe, vanskelig osv. i stedet for at det burde ringe noen bjeller, så tar legen et par blodprøver (mest for syns skyld) jernnivået, og et par til. Neida du er frisk. Det er ikke lett å få penger fra NAV. Jeg gikk uten inntekt i tre år og måtte ta opp lån. NAV ville ikke hjelpe meg før etter 3 år. Imens var jeg sengeliggende, kaldsvettet var så svimmel og skjelvende at jeg brukte en time på å krabbe på do som var tre meter unna. Da er det ekstremt provoserende å få slengt i trynet at det er bare å ta seg sammen og gå ut i jobb. Senere har jeg fått diagnoser faktisk pga ett nytt hode i NAV, en entusiast som trodde hun var der for å hjelpe, og rakk å gjøre det før hun ble fjernet.. Jeg ble sendt i MR, og Nevropsykologisk undersøkelse. Jeg er visst veldig syk…, men håper at det finnes en kur!! Uansett hvor sjelden lidelse jeg har så nekter jeg å finne meg i at legene ikke har peilig, og prøver alternativ behandling, kosthold , massasje, mm. Jeg nekter å leve i smertehelvete!!
  Veldig flott å høre at det finnes hjelp! Om så for en liten stund 🙂
  God Påske til deg, og lykke til!!!

  Svar
 13. M.singh

  Har selv leddgikt som ekstra sykdom fikk dette da jeg var 16år har sykdommen SLE så jeg sliter med en rekke andre plager også da , har aldri fått noe smertebehandling annet enn de gangene jeg var innlagt så ga de meg morfin. Har 3 cellegift kurer bak meg også.
  Legene bare gir faen i meg om jeg dør lever har smerter osv får ikke noe smertedempende pga jeg er for ung , til tider sitter jeg våken i 2-4døgn av gangen er ikke så koselig.

  Har også en rekke psykiske plager også nå pga jeg har vært syk/isolert de siste 8årene får jo heller ikke lov og bevege meg i sollys , mitt lokale dps bare sa jeg var ufiksbar iogmed jeg hadde for mange problemer så sendte de meg hjem. Trodde kansje jeg skulle få hjelp med deprisjoner samt angst , men tydeligvis ikke.

  Får heller ikke lov og gå til tannlegen pga jeg går på 1000MG cellcept så jeg bare har måttet betale 600-1000kr timen for og få høre » beklager du går på cellcept vi kan ikke hjelpe deg » de kunne vel bare sagt dette til meg over telefonen.

  Håper ivertfall den dagen jeg dør det blir raskt , de burde heller innføre aktiv dødshjelp for oss med kroniske sykdommer ville nok vært mere og spare på det enn ernas forslag.

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Hei M.Singh, og velkommen til bloggen! Oj, det høres ut som du har fått veldig mye mer enn en rettferdig dose med sykdom og smerte… jeg forstår at det må kjennes utrolig frustrerende å følge utspillende til friske folk som tror vi kronikere er late, når du selv sliter bare for å klare å holde hodet over vannet!! 🙁 Skulle ønske jeg kunne gi deg en klem via datamaskinen, men det kan jeg ikke… er du med i pasientforum? Vil du være med på smerteprosjektet jeg holder på å starte? (Krever ingen handling, bare at jeg legger deg til i en postliste så får du vite hva som kjer og kan engasjere deg via FAcebook når/hvis du orker!)

   Svar
 14. Trine B Stenersen

  Tenk at dette er murlig med smertefrie dager. Du verden som jeg ønsker meg en.

  Svar
 15. Tilbaketråkk: Hei Arbeidsminister´n! | diagnostisert

 16. Tilbaketråkk: Vi flytter! | diagnostisert

 17. Tilbaketråkk: Smertelig nedprioritert | diagnostisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *