Velkommen, Jonas!


Vår nye helseminister

Det var ikke så mange som ble overrasket da Jonas Gahr Støre ble utnevnt som ny helseminister som del av Stoltenbergs omrokkering av regjeringen på fredag. Idag er hans første dag som sjef på Helse- og Omsorgsdepartementet, og det er flere enn bare denne pasientaktivisten som smiler fornøyd.

Vi har fått en av landets dyktigste politikere som Helseminister. Er det noen som kan rydde opp i rotet i Helse-Norge så er det vel ham?

Nå synes jeg faktisk at Anne Grethe Strøm Erichsen er svært dyktig også. På det som må være en av landets vanskeligste jobber, har hun hatt en klar visjon og jobbet målrettet, blandt annet med åpenhetskultur og pasientsikkerhet. Men nå får hun gå tilbake til den langt mer fredelige posten som forsvarsminister. Er det flere enn meg som synes dette er litt ironisk?

Krig og fred og helse og sykdom – klart at de er nært beslekta!

Helsepolitikken generelt og  sykehusedebatten spesielt er en slagmark for tida. Det er vanskelig å se hva som egentlig foregår, bak alle de flaksende skalpellene og høytflyvende rapportene. Legeforeningen og Sykepleierforeningen var raskt ute og la fram sine synspunkter om hva som blir Jonas viktigste jobb framover. Vi pasienter er selvfølgelig ikke dårligere, og derfor kommer jeg med følgende utfordring:

Gjør mer for de langtidssyke!

Slik finaniseringen er lagt opp idag kommer behandling av kroniske sykdommer lengst ned på alle prioriteringslister. Fra din tid i WHO vet du sikkert at kroniske sykdommer er utpekt som vår tids største helseutfordring, og her har ikke det norske helsevesenet klart å følge med i utviklingen. Helsevesenet er kjempedyktige på akuttmedisin og å redde liv, men når livet først er reddet havner pasientene i et merkelig vakum, eller som kasteballer mellom ulike spesialister som ikke tar ansvar. Dette er utrolig dyrt for samfunnet og helt tragisk for enkeltindividet og deres familie. Det satses gigantiske summer på akuttmedisin, rus og psykiatri, mens muskel- og skjelettlidelser, som rammer flest og koster samfunnet desidert mest, får minst bevilgninger og dårligst forskningsvilkår.

Kronisk smerte – som er hovedårsak til 50% av alle nye uføreytelser, har ikke noe fungerende behandlingstilbud i Norge dag. Pasienter kan gå i over 10 år med daglige sterke smerter uten å få treffe en smertelege. Smerteklinikker legges ned fordi Helseforetakene ikke synes det er lønnsomt nok å drive dem.

Så Jonas, du har kanskje bare ett år på deg for å gjøre en forskjell. Og jeg håper du vil gjøre en forskjell, ikke bare prate og gjøre reklame for den politikken som har blitt ført.

Hvis du virkelig vil gjøre noe nytt – noe som kan gjøre en STOR forskjell – bør du samarbeide med Arbeidsminister Anniken Huitfeldt. Dere har mye å vinne på å ta en kaffekopp og diskutere felles innsats på helse- og trygdefeltet. Hvis flere kronikerne får bedre behandling i helsevesenet – kan langt fler av dem holde seg i arbeid! Klarer dere å gjøre endringer der vil det ha dramatiske konsekvenser både for folkehelsa og trygdestatistikken.

Anniken Huitfeldt og Jonas Gahr Støre - Det ser ut som de er gode venner - jeg håper de klarer å samarbeide også!

 

(NB: dette innlegget er også publisert som debattinnlegg på Aftenposten.no)

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook109Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

8 tanker om “Velkommen, Jonas!

  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Å være helseminister er definitivt ingen jobb for pyser – men prioriteringene hans blir nok snart synlige, så vi venter i spenning 🙂

   Svar
 1. Tove

  En spennende tid vi går i møte ja, og håper virkelig han kan gjøre en forskjell for oss kronikere 😉 Stå på videre Anna! Du er super!

  Svar
 2. Astrid

  Veldig glad for at du oppfordrer til samarbeid mellom Arbeidsminister og Helseminister!
  Tenk om politikere og byrokrater kan begynne å snakke om å få de syke friske nok til å jobbe i stedenfor å snakke om å få de uføre ut i arbeid.

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Astrid, det er så godt sagt: Tenk om politikere og byråkrater kan begynne å snakke om å få de syke friske nok til å jobbe i stedenfor å snakke om å få de uføre ut i arbeid.
   Det er akkurat det det hanlder om!!

   Svar
 3. Solveig Thue

  Bra skrevet Anna, lurer på hva tid politikerne skal få forståelsen for det du skriver.

  Svar
 4. melivetpaaslep

  Jeg har også et slags håp nå. Jeg synes det er svært positivt at psykologer foreslås å bli en del av fastlegeordningen. Tror vi kan redde mange fra å utvikle sykdom på den måten. Det er også svært viktig at det satses mer på forebygging og helsefremming. Jeg håper Gahr-Støre ser det og ikke blir blind på Ahus-skandaler.

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *