Hvil i fred, elskede Mamsen

Mamsen Camilla på Island sommeren 2011

Det er ufattelig, så sårt, så feil. Hun som alltid har vært så frisk, leken og livssterk. Nå ligger hun her og har sluttet å puste. Elskede Mamsen vår.

Mamma pustet ut og gikk videre klokken 10.20 i går, tirsdag 19 Februar. Den siste uken var hun hjemme, omgitt av sine næreste og kjæreste i Dalsland.

Vi vet ikke helt hva vi skal gjøre, i tomheten som oppsto da hun var borte, og hele verden er så feil, men samtidig er vi så lettet for at hun får slippe å lide mer. Vi gråter, puster videre, støtter hverandre. Og som per automatikk, som om det var teaterhelg og vi venter storinnrykk på Stora Liane, så drar vi alle i samme retning. Vi vil hedre henne, hedre minnet hennes, utføre hennes siste ønsker, og gå videre sammen som familie i hennes ånd. 

Vakre, vitale Mamma. Vi kommer alltid til å huske deg som du var disse blomstrende siste 10 årene. På farta, med stilsikker figur i 100 kmt mellom viktige møter, telefonen og kaffekoppen alltid med deg i bilen. På turné – hvor mange skoler, hvor mange barnehager og biblioteker har du ikke spilt på i løpet av din frie teaterkarriere, hvor mange barn har du gledet med dine rare figurer og levende skikkelser? Da du heiv deg utfor de svarte løypene på carvingski med Simon – for mindre enn et år siden?? Da du red i tølt over Islands sletter sammen med alle de tre barna dine – bursdagsønsket til 60-årsdagen som vi virkeliggjorde i 2011. Hjemme på gården med Kjell, med hageprosjekter, båtturer, skogsturer med de rare hvite kattene som fulgte deg overalt du gikk. Lange frokoster i sola – men mobiltelefonen aldri langt unna. Barnebarna som kom løpende og ville se favorittfigurene «Hallon og Hallon» – to ville karakterer som du spilte med pekefingertuppene.

Mamma Camilla i skibakken med Simon, påsken 2012

Så rart å se deg ligge der nå, etter 7 måneder sykeleie der du knapt har kunnet gå ut av sengen. Det var så uendelig trist hvordan kreften bare fortsatte å vokse, spre seg, mens du gjorde alt du kunne, legene kjempet, vi kjempet og ingenting nyttet. Til slutt var det faktisk en lettelse at du fikk slippe å lide mer.

Camilla Tostrup som Petrine Sørensen (c) Tordis Ødbehr - Mamma drev Musidra teater, Norges eldste frie teater gruppe i 41 år.

 

Man vet ikke hva man har før man mister det. Vi visste vel ikke at ikke alle Mammaer var så lekne og morsomme, innsiktsfulle og livsvise som du. Det var sånn du var. Det blir vanskelig å gå videre uten deg, Mamsen. Men vi henter styrke i den du var, og det du har lært oss, for å gå videre sammen.

 

Camilla og Kjell i Dalsland, 14. juni 2009 (c) Tordis Ødbehr

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook197Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

26 tanker om “Hvil i fred, elskede Mamsen

 1. elisabeth helland

  Flotte ord du har skrevet ei flott dame. sammen finner dere styrke og mer til. Ord blir fattige i en slik stund, ting som før ga mening blir trivielt , og tiden som står foran dere blir tøff og utfordrende….. hils alle og ta vare på hverandre….klem

  Svar
 2. Eva Cathrin

  Nydelig minneord om din mamma.Selv om man vet hvordan utfallet blir og det blir en lettelse at det ikke er mer lidelse, er det likevel et sjokk når noen går bort. Du har vakre minner. Da min kjære svigerfar gikk bort, sa vi :
  «Si ikke med sorg at han er borte. Si med glede at han har levd»
  Jeg tror det passer godt på din mamma også.
  Mange gode tanker.

  @vinterjenta

  Svar
 3. Liv Torhild Emberland

  Et flott minneord om din kjære mamma kjære Anna.
  Jeg føler så med deg/dere alle nå, det er så vondt å miste noen nære og kjære…..
  alt føles så tomt , vondt og ensomt.
  Jeg er glad du har dine rundt deg til å trøste deg, til å støtte hverandre.
  Vit at jeg tenker på deg nå…..

  Svar
 4. Tine Elmenhorst

  Camillamora mi – barndomsvenninna mi. Ikke bare var du leken og vital, du var så herlig fargerik og så omsorgsfull, så myk og så vennelig. Jeg vil savne deg så veldig.

  Svar
 5. Helge Reistad

  Kondolerer til deg og resten av familien. Takk for fine minneord, Anna. Camilla og jeg jobbet tett sammen og skapte, sammen med Per Skjølsvik, Tom Berre og flere andre i Musidra Teater, noen nyskapende og fine teaterforestillinger som Camilla spilte i mange år. Vi var på studierise til London, og reiste sammen til USA for å presentere Camillas gjennombrudd som dramatiker med sin enkvinneforestillingen «Frosken Benjamin og bomba». Mye latter, stort alvor og en smittende, litt absurd humor om det meste. Og tenk på alle barna som ble inspirert av hennes smittende spillestil og sceniske nærvær til egen skapende aktivitet. Hennes danseriske og mimiske presisjon på scenen var bare å fryde seg over. Håper hun fortsetter å danse og gjøgle i teaterfolkets paradis. Da er det bare å lyse fred over hennes minne.

  Svar
 6. Tor M. Skillestad

  Kondolerer. Mine tanker er hos dere, Camillas aller nærmeste. For en mor dere hadde! Så mye kreativitet, mot, humor og livsglede. Jeg var så heldig å lære å kjenne Camilla på Romerike Folkehøgskole. Det ble et fantastisk år mye takket være henne. Siden bodde vi sammen i Riddervoldsgate nesten ett år. Vårt vennskap var spesielt. De få gangene vi traff hverandre i tiden etter minnes jeg med stor takknemlighet. Camilla hadde den sjeldne evnen at hun løftet mennsker, snakket aldri nedsettende om andre – viste respekt. Jeg – og sikkert mange andre også – har lært mye av Camilla. Aldri gi opp, se ting fra en annen vinkel, aldri tenk at «dette gidder jeg ikke» – rett og slett la fantasien blomstre. Og det var det hun gjorde, lot fantasien få strømme. Takk Camilla for alle de fine stundene vi fikk sammen. Du har lært meg masse om livet, jeg har mye å takke deg for – du var et ekte helstøpt menneske. Hvil i fred.

  Svar
 7. Maria Gjerpe

  Det her er en flott vise om en flott dame, Anna.
  På bildet av Camilla i skibakken, ser jeg et smil som er akkurat likt dit. Kanskje er det slik hun også «lever videre»?
  Godt å høre at dere står sammen, drar i samme retning og kjenner styrke i det samholdet.

  Kondolerer.

  Svar
 8. Janina berman

  Beklagar djupt sorgen!
  Jag, en kollega, träffa Camilla på Kvinnoteaterfestivalen i Haparanda/Torneå 2003 och vi fick en fin kontakt som vi uppehöll med email. Jag blev alltid lika glad över hennes brev. Hon var en fin och varm människa. Det är så otroligt ledsamt!
  Varma tankar och styrka till er hennes närmaste.

  Svar
 9. AnnaTW Innleggsforfatter

  Kjære Venner,

  Vi har nå fått på plass alle praktiske ting rundt Mammas begravelse, i tråd med hennes ønsker.

  Camilla blir begravet i Skållerud Kyrka i Dalsland kl 13.00 fredag den 8 Mars, 2013.

  Etter sermonien blir det minnestund i församlingshemmet, som ligger like ved – men ikke helt i gangavstand – fra kirken.

  I minnestunden blir det servering, og i tråd med svensk skikk ber vi om at alle som ønsker å delta sender en beskjed om at de kommer til begravelsesbyrået, så de kan tilpasse med mat og drikke.

  Man kan kontakte Ljungdals Begravningsbyrå enten på telefon 0046 530 100 45 eller med epost til kerstin.oqvist@ljungdahlsbegravningsbyra.se , og de ber om påmeldelse senest den 4 Mars.

  En annen svensk skikk som vil etterfølges, er tradisjonen med avskjed ved kisten. Etter begravelsestalene vil det spilles instrumental musikk mens alle nærværende får gå og ta et siste avskjed med Camilla ved å legge en blomst på kisten. Det er altså vanlig at man tar med seg en såkalt «handblomma»: en enkelt blomst av eget ønske, til å legge på kisten som avskjed. I følge skikken kan man velge sin favorittblomst, eller noe som påminner om den man tar avskjed med.

  Ved minnestunden blir det mulighet til å si noen ord, for de som ønsker.

  Vi er fortsatt ikke sikre på at vi har fått kontakt med alle Mammas venner og kjente, så vær så snill å videreformidle denne informasjonen til de dere kjenner som bør få vite.
  Det er satt inn annonse i Melleruds Nyheter denne helgen, og annonse i Aftenposten kommer neste uke.

  Med varme hilsener fra Anna, på vegne av familien

  Svar
  1. Rakel Christina Granaas

   Kondolerer. Jeg ble ikke oppmerksom på Camillas bortgang før i dag. Du skriver så nydelig, Anna, takk for det. Jeg skulle så gjerne kommet til begravelsen, men fredag er jeg i Bergen på jobb. Camilla kjenner meg som Titten, vi ble kjent på Romerike. Jeg sender mine varmeste hilsener til Camilla der ute et sted og til dere i familien som hun alltid holdt så mye av.

   Svar
 10. Signe Holst

  Kondolerer til familien, og takk for fine minneord, Anna. Har tenkt på henne de siste dagene på vinterferie, og fikk nyheten nå for noen minutter siden. For meg var hun en kjær og nær venninne, ja, nok bestevenninnen i noen rike og spennende år som barneforeldre, men samtidig en flott og kreativ samarbeidspartner i min tid som kulturarbeider. En av dem som når man kastet en ide, en ball opp i luften, så kunne hun gripe den og spille videre så det ble enda finere enn jeg i utgangspunktet hadde tenkt. – Det er lenge siden, og jeg er spesielt glad for at jeg fikk oppleve henne igjen
  så nylig som barneunderholder under figurteaterdager i Asker i fjor. Og kjære barna hennes, det er vanskelig å bli morløs uansett tidspunkt i livet. Og med henne som mor, har dere mistet mye.

  Svar
  1. Helge Reistad

   Takk for at du holder oss orientert, Anna. Jeg har blitt kontaktet av flere teatervenner på Facebook, og derfor har jeg gitt videre dine opplysninger om begravelsen på min FB-side. Jeg planlegger en bårekrans fra Musidra 1971-81 fra noen av oss som var med den gangen, og håper det blir flere av oss som får anledning til å komme.

   Svar
   1. AnnaTW Innleggsforfatter

    Veldig hyggelig at du kommer Helge, og tenker på blomster. Da kan jeg legge til at ved å kontakte Annas Design, en dyktig blomsterhandler i SKållerud, kan du få bestilt bårekrans lokalt. Anna har også oversikt over dekor av kirken.
    Hun har telefonnummer: 00 46 738-36 52 45

    Svar
    1. Helge Reistad

     Hei Anna.
     Har nå bestilt bårekrans fra «Musidra 1971-81» fra en veldig proff, kreativ og hyggelig Anna Klang. Så blir det å finne ut hvem som blir med på kransen, og hvem som kommer i begravelsen i tillegg til meg. Har kontakt med fem fra «Ur-Musidra» tiden. Takk for at du følger opp så fint, og hils resten av familien.

     Svar
 11. Helge Reistad

  Per Skjølsvik og jeg fra «Musidra 1971-81» var i Camillas begravelse den 8/8/2012 i en fullsatt Skållerud kyrka i Dalsland. Camillas samarbeidspartner Berit Berge fra Bergen var også med i bilen. Mange venner fra Norge og Sverige berømmet Camillas store kunstneriske talent og innsats for det frittstående teatret. Vakkert og uendelig trist på samme tid.
  På den fine bårekransen som Annas Design hadde laget var det en hilsen fra noen av de som var med i «Ur-Musidra» fra 1971-81: Per Skjølvik, Tom Berre, Helge Reistad, Kari Borgen, Ann-Magritt Børresen, Nina Engelund og Signe Holst (forsker og «støttekontakt»). En stor takk til Dr. Anne M. Helgesen for hennes fine minneord om Camilla og Musidra. Og takk til familen for all vennlighet.
  Det ble en rørende begravelse, og datteren Anna fortalte at Camilla hadde vært med og regissert det hele på forhånd. Vakker rød trekirke fra ca. 1700-tallet, nydelig dekorert, med utsikt over en innsjø. Hun hadde til og med bestilt fint sollys på skrå inn over kisten. Og plutselig reiste folk seg fra benkene og var stedets blandakor med kraftfull sang. I ett ord: Minneverdig! Vi sees Anna når tiden er der. Du og dine er alltid velkommen til Kjelsåsveien 84 C når det passer. En bok ligger og venter.

  Svar
 12. Hallveig Thorlacius

  Dear family,
  I just saw the sad new about our wonderful friend. I send may deepest condolences and love to you all. She was truly a remarkable artist and a great person. I miss her more than words can tell.
  Hallveig.

  Svar
 13. Tilbaketråkk: På liv og død | diagnostisert

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *