En APP for alt!

e-helse applikasjoner

«E-helse kommer til å revolusjonere helsetjenesten!»

Dette er et kamprop jeg har hørt veldig ofte de siste årene. Inntil nylig har det virket ganske vagt akkurat HVORDAN denne revolusjonen skal gå til, men det er vel ikke så nøye. «Gi oss noen millioner så utvikler vi en APP», liksom.

Men smarte hjerner som leker med store samfunnsproblemer og ny teknologi har tatt utfordringen på strak arm, og nå raser den ene etter den andre e-helsetjenesten fram. Først virket det som om vi i vårt lille hjørne av verden ikke skulle henge med på utviklingen, men nå når rundt 80% av den norske befolkningen har smarttelefoner åpner det seg en hel verden av muligheter. Mobile helseapplikasjoner kan løse problemer og forenkle hverdagen vår på måter det hadde vært vanskelig å forestille seg for bare noen få år siden.

Apper som redder liv, som den svenske SMS Livräddare, som bruker GPS posisjonering og sms-livräddning-150x150sender sms til nærmeste person opplært i hjerte-lungeredning når noen ringer 113 med symptomer på hjertestans, viser hvilket utrolig potensiale som finnes. Norskutviklete DiabetesGuardsom sender sms til pårørende når en diabetespasient får føling, har vunnet flere priser og forenkler livet til den stadig økende andelen av befolkningen som lever med diabetes.

I andre enden av skalaen – på folkehelsenivå, har vi apper som kan hjelpe deg gå ned i vekt eller slutte å røyke. Selv har jeg veldig god erfaring med en app for kroniske smertepasienter som heter «Chronic Pain Tracker«. Der kan jeg loggføre smertenivå og medisinbruk og få frem grafiske rapporter som enkelt viser hvor og hvordan jeg har hatt vondt den siste tiden. Legen min var helt over seg første gang jeg viste ham appen, istedetfor at jeg kom til timen og sa «Jeg har vondt» kunne jeg vise ham nøyaktig hvor, hvordan, hvor sterk og hvor ofte smerten hadde vært den siste måneden, og vise akkurat hvilke medisiner jeg hadde brukt. Dette synes både legene mine og jeg er helt fantastisk hjelpsomt i forhold til behandlingen min.

gravid app

Da jeg gikk gravid brukte jeg flittig apper som viste meg babyens utvikling og ga svar på vanlige spørsmål. Jeg er sikker på at den reduserte antall legebesøk jeg følte behov for under svangerskapet.

Og nå som jeg nylig har født barn og ønsker å komme i form igjen, har jeg MyFitnessPal, som er en praktisk trenings- og matlogg. Den scanner strekkoder på mat og regner ut hvor mye jeg kan spise eller trene for å holde eller gå ned i vekt, det er supermotiverende!

Har du eller noen du kjenner tatt i bruk helse-apper ennå? Hva er dine erfaringer? Og ikke minst – har du ideer til nye helse-apper som burde lages?

Men e-helse er mye mer enn smarttelefon-apper. Nye digitale verktøy som forenkler og forbedrer eksisterende tjenester frigjør ressurser på sykehus og fastlegekontorer. Muligheten for å kombinere ny teknologi med medisinsk behandling åpner for nye former for behandling. 

Kombinasjonen teknologi og helse har helt enkelt svært stort økonomisk potensiale. En Britisk undersøkelse fra 2013 viste at en tredjedel av de spurte mente at helseteknologi (som skrittellere og helse-apper) hadde senket deres bruk av primærhelsetjenester. Telenor har tidligere lagt frem estimater om at norsk helsevesen kan spare 12 milliarder i året ved bruk av fjernovervåkning av eldre via mobil. Og e-helse sparer ikke bare penger – det kan ansvarliggjøre og samtidig forenkle hverdagen for pasienter.

Empowerment er et viktig begrep i forbindelse med e-helse. Pålitelig kunnskap og gode verktøy tilgjengelig for pasienter gjør dem bedre i stand til å ta vare på egen helse.

Tenk om pasientempowerment via teknologi kan gjøre 1/3 av norske fastlegebesøk overflødige? Ville fastlegene fått bedre tid til de viktige samtalene da? Blir det kortere ventetid for å få hjelp? Mulighetene virker endesløse, men ennå er det vanskelig å si hva e-helse kommer til å bety for utviklingen av norsk helsetjeneste. Det skal bli gøy å se tilbake på dette blogginnlegget om fem år og se hva som har skjedd i mellomtiden!

 

 

Vil du dele innlegget?
Share on Facebook30Tweet about this on Twitter0Pin on Pinterest0

12 tanker om “En APP for alt!

 1. Mette

  hei, vet du om det finnes en app der man kan legge inn diagnoser og medisiner man har?? Vet det finnes en som minner deg på medisinene dine men den er amerikansk og kan ikke kobles opp til norske apotek, da denne appen kan bestille nye medisiner til deg når den ser du begynner å få for lite. skulle vært noe sånt på norsk også.
  Det jeg savner er en app som man kan bruke til å ha diagnosene sine på så det er lettere å huske i akuttsituasjoner.
  Personlig så bruker jeg mange helse apper, alt fra registrering av smerte og bt til legemiddelhåndboka, si fra om du vil vite alle helse appene jeg bruker.
  Med vennlig hilsen Mette

  Svar
 2. AnnaTW Innleggsforfatter

  Hei Mette, takk for interessant innspill! Det var en god idé med en app som har kobling til apotek og advarsel når man begynner å få for lite medisiner igjen. Jeg har ikke hørt om noe sånt på norsk, men vil sende forespørselen din videre til legemiddelfirma og apotek for å høre med dem. Kanskje noen har noe sånt på gang?
  Når det gjelder apper med informasjon om sykdom og allergier til bruk ved akutt innleggelse, har jeg sett såkalte «ICE» apper, dvs In Case of Emergency – som virker veldig bra, f.eks denne kan jeg tenke meg å ladde ned og teste selv, med kontaktinformasjon til pårørende, info om allergier, diagnoser og medisinbruk: https://itunes.apple.com/NO/app/id284936201?mt=8&affId=2083451
  Spennende at du bruker flere helseapper selv, jeg vil gjerne høre hvilke er du mest fornøyd med, og hvorfor?

  Med vennlig hilsen Anna

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Hmm, ser nå at den ICE appen jeg linker til er fra 2011, det må finnes noe nyere og bedre. Sender ut en forespørsel og ser om det finnes folk med erfaring. Fortsettelse følger!

   Svar
  2. Mette

   ICE fungerer ikke i Norge så det er falsk trygghet dessverre. Ambulansepersonell sjekker ikke telefoner og de fleste av oss har jo sperrer på den sånn at folk ikke kommer inn på den. Men det jeg tenkte på var en app hvor man kunne registrere diagnosene sine og medisinene og doseene sine på samme plass sånn at man kan vise dette frem ved innleggelse eller legevaktbesøk, da man ofte ikke kommer på alt når en lege spør og man er ved bevisthet.
   http://www.nrk.no/livsstil/nummeret-du-kan-slette-fra-mobilen-1.10928074

   Svar
 3. Kathinka

  Kan du ikke bruke apotek1 sin e – resept tjeneste? Du inngår avtale med dem og de holder styr på når du trenger påfyll. Da klargjør de medisinene og sender deg sms når du kan hente dem, selvsagt før du går tom da. Du selv må sørge for at du har e resepter på det du trenger. Lurer på om de også kan tilby pakking av dosettposer hvis du bruker mange medisiner mot et gebyr hvis du synes det er vanskelig å holde styr på det du bruker.

  Svar
  1. Mette

   Det hadde ikke med det å gjøre i det hele tatt. Jeg har god styring på mine medsiner og når jeg trenger nye og jeg bruker nettsiden mine resepter for å se når jeg trenger å bestille nye resepter og hvor mange ganger jeg har igjen å hente ut. ol.
   Men jeg hadde en amerikansk app som jeg kunne legge inn medisiner, doseringer og tidspunkter for når de skulle tas og man fikk da en alarm opp på tlf. Kunne tenkt meg en sånn på norsk. For den amerikanske sendte melding til lege og apotek når man måtte fornye. Det var bare å trykke på en knapp der inne. Men det fungerer jo ikke på norsk.

   Den er veldig fin til å huske når ting må tas til faste tidspunkt. Men om appen da i tillegg hadde inneholdt mulighet for å legge inn diagnosen man bruker medisinen for hadde det vært perfekt. Da ikke alle bruker alle medisiner for det de er godkjente for. Som f.eks. at noen bruker neurontin for migrene og ikke epilepsi som den er godkjent for.

   Svar
   1. AnnaTW Innleggsforfatter

    Forøvrig helt enig at når det gjelder innleggelse – som kroniker – er det den typen funksjon du beskriver her man behøver. En enkel sammenstilling av diagnoser/allergier/medisinbruk å vise fram for legen. Jeg har følt meg ganske teit de gangene jeg blitt innlagt akutt og begynner å liste opp sykdomshistorien min… det tar jo 10 minutter nesten :-//

    Svar
 4. Kathinka

  Skjønner, det finnes ingen slike apper i dag i norge, men det vil nok komme etterhvert. I ifh til at det auto sendes til lege/apotek så blir utfordringen sikkerhwt og personvern etc. Det eksisterer som du sier i statene men i norge har vi et ganske strengt regelverk rundt personvern så det vil nok ta tid før en norsk app vil komme.
  Enn så lenge kan du bruke kalenderen f eks som en serie daglig reminder. Skjer det endringer i dosene legger man inn ny serie. Jeg må begynne med, det for jeg er elendig m tidspk. Det som er kjedelig er f eks medisiner som skal brukes hver 3 dag…men har lagt inn reminder på et visst kl slett så jeg husker å ta dem. Kalederen på mobilene sync jo mot mail kto man har.

  Svar
  1. AnnaTW Innleggsforfatter

   Personvern jo, men nå som e-resepter er innført burde det kunne utvikles en app knyttet til denne tjenesten, fra sentralt hold? Da brukes jo Bank ID eller tilsvarende sikkerhet.

   En tanke: Hva om man kunne hatt en «SMART-dosett» som var koblet til reminders på telefonen? Altså en type dosett som registrerte når du tar medisinene og utfra det kan generere en rapport?

   Mer analogt: I Sverige får kronikere som går på mange ulike legemidler levert ut medisinene sine fra apoteket på ruller med små porsjonsposer med klokkeslett og dato skrevet på. Det virket veldig ryddig. Da vet man jo akkurat hvilken dose man evt har glemt å ta.

   Svar
 5. Kathinka

  Kommer nok etterhvert.
  Apotek 1 tilby samme tjeneste som i Sverige. Man kan abonnere på multidoser som pakkes ferdig m tid, navn på legemidler/vitaminer e.l.

  Svar
 6. Marit Blikshavn

  Hva med de 20% som ikke har disse «vidunderlige» smarttelefonene, som faktisk ikke har råd til å anskaffe seg dem? Flere og flere faller utenfor i vårt samfunn, men det er ikke noe tema for politikerne.
  Marit

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *